Denne tekst er en preheader, som uddyber indholdet af nyhedsbrevet. Se nyhedsbrevet online her
 
 
 
 
 
 

Kære læsere
Her i begyndelsen af det nye år, vil vi gerne takke alle jer, som på en eller anden måde har bidraget til sammenhold, fællesskab og udvikling af det gode landsbyliv.
Vi kan se tilbage på et år, som på næsten alle måder blev anderledes end vi havde ventet. Med Storm P.s berømte ord "det er svært at spå - især om fremtiden"  - vil vi derfor, her ved starten på det herrens år 2023 nøjes med at ønske, at det nye år vil bringe gode ting med sig.
      Godt nytår

Året der gik i Reerslev

 
 
Januar
Januar blev en meget stille måned i Reerslev. Forsamlingshuset holdt fortsat corona-lukket og alle planlagte aktiviteter var enten aflyst eller flyttet til februar og marts måned.
På Reerslev.nu kunne man dag for dag følge udviklingen i den lokale Covid-19 smitte, som i løbet af måneden var støt stigende fra 307 den 1. januar til 677 ved månedens slutning. I Reerslev sogn bevægede antal smittede sig i intervallet 7-15.
Februar
Den 1. februar blev alle corona-restriktioner ophævet, idet regeringen besluttede, at covid-19 ikke længere skulle betragtes som en samfundskritisk sygdom. Hermed stoppede SSI (Statens Serum Intitut) også offentliggørelse af smittetal på sogneniveau.
Reerslev.nu besluttede imidlertid fortsat at bringe daglig opgørelse over antal smittede i Kalundborg kommune, hvor antal smittede stadig steg dag for dag, og toppede den 13. februar med 1.924 nye smittede - hvilket var det højeste antal sinden pandemiens udbrud.
 
 
Endelig kunne børn og voksne igen samles til en vaskeægte fastelavnsfest i Reerslev.
Den gamle, sjove, februar-tradition, at ”slå katten af tønden” – var ikke blevet glemt, selvom den måtte aflyses både i 2020 og 2021.I forsamlingshuset blev der nu spillet banko igen, Lykkebjerg kunne holde koncert med Rasmus Lyberth, og Keld & Hilda kunne optræde på Bromølle Kro.
 
Den 24. fabruar vågnede vi så op til nyheden om at russiske tropper havde indledt invasionen af Ukraine. Der var atter krig på europæiske jord, og det skulle hurtigt vise sig at få konsekvenser, som kom til at berøre os alle.
 
Marts
 

I marts kom debatten om en eventuel Katteforbindelse også til vores område.
Efter flere års skriverier for og imod en motorvej på Røsnæs, blev vi opmærksomme på, at planerne også omfattede en højhastigheds-togbane som ville pløje sig igennem landskabet i bl.a. Kongsted, Tågerup, Sønderød, Nørager, Buerup og Naturpark Åmosen.
En gruppe ildsjæle, anført af folk fra Enhedslisten, tog derfor initiativ til et borgermøde i Buerup forsamlingshus, hvor de fortalte om udsigten til at få en højhastighedsbane tæt ind på livet.
Det var virkelig et emne, som fik folk op af sofaen - Buerup forsamlingshus var proppet til bristepunktet, og de sidst ankomne måtte nøjes med en ståplads i garderoben.

 
April
Den 10. april mødtes en lille sluttet kreds ved gadekæret, hvor byens nye petanquebane blev taget i brug. Mona og Ole Larsen sørgede for kyndig vejledning, hvorefter der blev spillet en kamp som endte 13-12.
I Reerslev Smedje havde frivillige travlt med at klargøre til en ny sæson, og 2. påskedag blev portene så slået op for besøgende. Smedjen vil herefter være åben for turister og andre interesserede, hver søndag eftermiddag.
Og lørdag den 17. april var der igen liv og glade dage ved spejderhytten bag Lykkebjerg Bondegårdsferie. Her mødtes spejderne for første gang efter corona-nedlukningen igen til den månedlige familiespejd.
 

 
I april blev der igen holdt stormøde i Buerup Forsamlingshus, hvor der blev holdt stiftende generalforsamling i foreneingen  “Nej til Lyntog og Kattegat-forbindelse gennem Vestsjælland”. Her fik tre lokale ildsjæle fra Reerslev plads i bestyrelsen: Jacob Falk som bor på Kongstedvej, Jørgen Randløv Madsen som bor på Hesselbjergvej og som suppleant valgtes Anne Lise Winther Abrahamsen fra Reerslevvej.
 
Maj

Den 14. maj kunne vi advare om trafikale forhindringer på Jyderupvej, men det var samtidig en god nyhed, at Kalundborg Kommune langt om længe ville gå igang med at rette op på den smalle, bulede strækning fra Kongevej til Bromølle Kro.
Arbejdet var planlagt at tage 7 uger.

 
Men månedens mest dabatterede historie kunne man finde i Facebookgruppen Reerslevs Venner. Her udløste efterlysninngen af den forsvundne søde og kælne hunkalkun "Kenneth" fra Reerslevvej 19, en virtuel mediestorm og en større eftersøgning, som sågar involverede alle børn fra Nordlyset, blev iværksat. Desværre endte historien lidt trist, da eftersøgningen blev indstillet ved fundet af en bunke fjer.  
 
Mindre opmærksomhed blev der desværre ofret på skærslipperen, som Foreningen Reerslev Smedje havde inviteret til at komme og slibe byens knive og sakse i den gamle smedje. Det var muligvis et dårligt tidspunkt, i hvert fald var der kun to som fandt vej til smedjen.
 
 
Juni
Grundlovdag havde vi politikerbesøg, hvor det var Aase Due (S) som holdt grundlovstalen på plænen ved kirken. Her var det igen i år menighedsrådet, landsbylavet og forsamlingshuset, der var tovholdere.
 
Den 14. juni fik vi igen politikerbesøg, da lokale politikere fra Venstre i Høng havde inviteret borgerne med på en byvandring i Reerslev. Et godt initiativ som kun få lokale fandt anledning til at deltage i. Ikke desto mindre drog politikerne herfra med en positiv opfattelse af byen og de igangværende projekter.
 
Energikrisen nåede også for alvor til Reerslev, og mange fik sig en brat opvågning da gas- og elregningerne dukkede op. Derfor tog Landsbylavet initiativ til et borgermøde i Forsamlingshuset, hvor et ekspertpanel fortalte om muligheder for fremtidig energiforsyning i en lille landsby som Reerslev. Da Reerslev jo er en naturgas-by, deltog over 60 i mødet den 8. juni, hvor det blev besluttet at arbejde videre med planerne for en eller anden form for fælles energiforsyning.
 
Den 15. juni var det cyklisterne der prægede bybilledet, da projekt "op på cyklen" hold generalprøve for 6. klasse fra Ruds Vedby skole.
Geo-hunting turen foregik på 30 splinternye cykler som på andelsbasis ejes af Foreningen Reerslev Smedje, Foreningen Grønne Børn og Ruds Vedby Lokalråd.
Børnene hold pause ved Reerslev Smedje hvor smeden havde tændt op i essen og gav børnene en ekstra oplevelse.
Måneden sluttede varmt og meget tørt. Sommerens foreløbige varmerekord blev sat den 16. juni med 31 gr.C - og med en en samlet nødbørsmængde på kun 15 mm holdt tørkeindexet sig konstant på 10.
 
Juli
I juli gik Reerslev i "sommer-dvale".
Ud over søndagsåbent i smedjen hver søndag eftermiddag og banko i forsamlingshuset hver 2. tirsdag - var der ikke meget liv i byen.
Som en lille god nyhed i "agurketiden" kunne vi fortælle, at indbyggertallet iflg. Danmarks Statistiks seneste opgørelse var steget fra 163 til 165 .
På boligmarkedet var der nu næsten udsolgt, blot en enkelt bolig var der til salg i hele Reerslev sogn.
Og så blev der den 20/7 sat en historisk varmerekord, hvor termometret i Reerslev nåede op på 38 gr.C - og alt var stadig knastørt.
 
 
August
Det flotte sommervejr fortsatte hele august måned, hvor der i perioden 1/8 til 26/8 kun faldt sølle 4 mm regn. Det gav fantastiske betingelser for årets kornhøst.
Til gengæld måtte havefolket se på gule græsplæner og afblomstrede bede.
 
September
Den 24. september var det så tid for fejring af høsten med en fest i forsamlinghuset. Efter to år uden høstfester pga. corona-retriktioner, skulle det nu vise sig om den gamle tradition kunne vækkes til live igen. Selvom om interessen lå langt fra tidligere tiders fuldt hus, blev det til en hyggelig aften hvor Shane også fik folk ud på dansegulvet. 
I september kom der også lidt mere liv i Reerslev Friskole. Her indledte BRIF den nye sæsonen med linedance, hvor gymnastiksalen skal lægge gulv til "støvledans" hver søndag eftermiddag, samt tirsdag og onsdag aftner.
 
Oktober
I oktober kunne vi bringe en god nyhed om "projekt fælles varmeforsyning":
Kalundborg Kommune og Kalundborg Forsyning besluttede at finansiere forundersøgelsen til en fælles fjernvarmeløsning i Reerslev. Det betød at konsulenterne nu kunne gå i gang med at udarbejde et projektforslag som var forventet klar til præsentation i begyndelsen af januar måned.
 
På underholdningsfronten var det Jane & Shane, som sammen med tangent-troldmanden Dan Hemmer,  leverede en total udsolgt koncert hos Lykkebjerg Bondegårdsferie.
 
 
November
 
Den 4. november startede vinhøsten i Reerslev. Vejrmæssigt var 2022 præget af en lang tørkeperiode efterfulgt af rekordhøje temperaturer, og rådyrene var også hyppige gæster i vinmarken, så alt i alt blev det en lille høst. Til gengæld var der et pænt sukkerindhold i druerne, så årgang 2022 ser lovende ud. 
 
Sidst på måneden tog vi hul på juletraditionerne. Byens juletræ blev tændt og der var gløg og æbleskiver i Kulturhuet. Hos Kifron på Bøgebjergvej var der julemarked med kreative glasting. Bidstrup på Reerslevvej solgte juledekorationer, og i Birkegårdens Haver var der eventyrlig jul med en masse oplevelser for børn og voksne.
 
 
December
I december kunne vi glæde os over, at Coronaen ikke længere lagde en dæmper på juleaktiviteterne. Børn fra "Noerdlyset" skabte glæde i byen med deres julepynt, de gik igen Lucia i kirken og pyntede kirkens juletræ. Desuden fik vi, efter tre års pause, igen mulighed for at mødes til en hyggelig julefrokost i vores forsamlingshus.
 
Året sluttede med endnu en god nyhed, da vi kunne fortælle, at en lokal aktionsgruppe havde fået bevilget 31.000 kr. fra "få-det-fikset"-puljen. Dermed kan der nu tages hul på visionerne om at lave friskolens gårdsplads om til et hyggeligt grønt gårdmiljø hvor bvørn og unge kan mødes til forskellige aktiviteter.


 
 
 
 
Tak til vores fantastiske sponsorer, som gør det muligt, måned efter måned,
at bringe positive historier og gode nyheder fra Reerslev Sogn.
Klik her for at framelde dig vores nyhedsbrev